Datum en aanvang
Woensdag 28 september, Legokerk stationsplein Enschede
Op woensdag 28 september verschijnt de update van Layar Roombeek. Ter gelegenheid hiervan “exposeert” kunstenaar Sander Veenhof tijdens Kunstenfestival GrensWerk zijn virtuele blokkendoos in Layar Roombeek, op de locatie van de Legokerk. Deze Augmented Reality applicatie daagt smartphonebezitters uit om met hun mobiel een toren te stapelen die hoger is dan die van de kerk. De strijd om het bouwen van de hoogste toren gaat officieel van start op 28 september om 16.30 uur in de Leg(i)okerk. Tot en met 2 oktober zijn de bouwwerken te zien en te ontdekken in Layar Roombeek.
Layer Roombeek editie 2
De virtuele blokkentoren markeert het uitbrengen van de tweede editie van Layar Roombeek, die gebruikers leidt langs bijzondere verhalen en plekken. Naast de audioverhalen zijn nu ook films toegevoegd bij de thema’s architectuur en vuurwerkramp. Bijvoorbeeld de imposante hal van de Eekenhof en het verhaal van de kunstenaar achter de grote Delfts blauwe tegels van de Stadshaard. Drie medewerkers van Rijksmuseum Twenthe komen in beeld met hun verhaal over hun werk tijdens de eerste uren van de vuurwerkramp. Daarnaast geeft het museum een sneak preview door acht kunstwerken uit haar collectie virtueel aan de blinde buitenmuur te hangen.
Over Sander Veenhof
Kunstenaar Sander Veenhof (1973) studeerde bedrijfsinformatica aan de Vrije Universiteit en instabiele media aan de Rietveld Academie. Hij onderzoekt nieuwe modellen voor interactie en communicatie en maakt daarbij veelvuldig gebruik van Augmented Reality. Zo maakte hij een guerrilla expositie binnen de muren van het Museum of Modern Art in New York en was onlangs zijn applicatie Personal Virtual Stalker te zien op de Twente Biënnale. Tevens was hij finalist van de Dutch Design Awards.
Layar Roombeek installeren
Layar Roombeek is gratis. Open op je smartphone http://layar.it/isgEgN. Wanneer de smartphone in Roombeek op de omgeving wordt gericht, verschijnen opvallende pictogrammen.
De tweede editie van Layar Roombeek is door stichting Droombeek geproduceerd in samenwerking met Architectuurcentrum Twente, Rijksmuseum Twenthe en Enschede Promotie.