Datum en aanvang
Gehouden van 24 april t/m 8 mei 2003
Fascinatie voor hoogbouw is van alle tijden. Volgens sommigen vloeit deze fascinatie voort uit een oerinstinct van de mens om steeds hoger te gaan, of het nu het beklimmen van bergen betreft, de ruimtevaart of het creëren van hoge gebouwen. Anderen verklaren deze bouwvorm als een uitdrukking van macht, rijkdom of religie. Tegenwoordig wordt hoogbouw ook gezien als enige oplossing voor steeds dichtere bevolkingsconcentraties. Wat de oorzaken ook zijn, de fascinatie blijft.
De expositie ‘Hoog Hoger Hoogst’ is bedacht en gemaakt door Harry Hoek en bestaat uit modellen van de meest markante hoge gebouwen en constructies in de wereld. Alle modellen zijn uitgevoerd in schaal 1 : 300. Op deze wijze wordt duidelijk hoe de gebouwen zich ten opzichte van elkaar verhouden. In één oogopslag ziet men hoe hoog hoog is.
Naast gerealiseerde gebouwen zijn ook nooit uitgevoerde ontwerpen opgenomen. De Millennium Toren van Sir Norman Foster bijvoorbeeld. Een verticale stad in de baai van Tokyo van 870 meter hoog. Ook het beroemde ontwerp van Frank Lloyd Wright voor een gebouw van één mijl hoog (1609 meter) maakt deel uit van de tentoonstelling. Ter vergelijking, het hoogste gebouw van de wereld, de Petronas Torens in Kuala Lumpur, is 452 meter hoog. Om een nog breder beeld te geven zijn ook bijvoorbeeld de hoogste boom en het schip de Titanic erin verwerkt.
De gebouwen vormen als het ware een stad met een oppervlakte van 10 x 4 meter. Ze zijn uitvoerig beschreven en met feiten, cijfers, foto’s en anekdotes toegelicht. Het gebruik van eenvoudige materialen en technieken verleent de tentoonstelling een eigen schoonheid.
Locatie: entreehal van de Saxion Hogeschool te Enschede.
Bezoekers: ca. 3.500 personen bezochten de tentoonstelling.