Op een koude donderdagavond in januari schotelde de werkgroep van het Architectuurcentrum Twente het publiek een afwisselend, verrassend en boeiend programma voor. Om het thema identiteit te behandelen was gekozen voor het museum de Twentse Welle in Roombeek (Enschede). Zwaartepunt van de avond lag bij de presentatie van het plan ‘Oersprong Twente’ door de Marc Maurer van het Maastrichtse architectenbureau Maurer United Architects (MUA). Dit plan dat in opdracht van Architectuurcentrum Twente is gemaakt, bestaat uit een vijftal grote bollen in het landschap van Twente. Bollen die met een toegangsbuis te betreden zijn en die samen een netwerk suggereren. Het plan is getiteld Oersprong Twente omdat het geïnspireerd is op oerplekken in Twente en de oerkenmerken die de identiteit van Twente kenmerken. Het plan behelst een fysiek en een non-fysiek museum. Het fysieke museum is door de vijf bolvormige bouwsels bepaald en het non-fysieke museum bestaat uit een website dat digitale informatie verstrekt over actuele en historische zaken die de Geschiedenis, het Landschap en de Techniek in Twente bepalen. Deze drie begrippen zijn volgens de ontwerpers van grote betekenis voor Twente en zij vormen de pijlers van het plan.

Het plan Oersprong Twente is een initiatief van Architectuurcentrum Twente dat daarmee voortborduurt op eerdere activiteiten: Proeftuin Twente en Habitat Twente (2006) die beiden de zoektocht naar de Twentse identiteit als onderwerp hadden. Oersprong Twente moet uiteindelijk leiden tot een concretisering van die identiteit.

Om het publiek eerst te informeren over wat nu precies identiteit inhoudt, was Rik Herngreen uitgenodigd. Herngreen is adviseur ruimtelijke kwaliteit bij Het Oversticht. Zijn inleiding was zeer verhelderend en zette op een nuchtere maar zeer effectieve wijze het fenomeen identiteit in een eigentijds en realistisch daglicht. Ontdaan van valse sentimenten gaf hij het publiek mee dat ontwerpers, beleidsmakers en bestuurders in hun poging om de identiteit van Twente te behouden en te versterken vooral eerst heel goed moeten kijken, luisteren, voelen, ruiken om vervolgens iets nieuws toevoegen wat een eigen interpretatie is van dat wat identiteit is. In zijn opvatting is identiteit van onschatbare waarde zolang die maar niet benoembaar is.

De complete lezing van Rik Herngreen is hier te downloaden.

Na de introductie van het thema presenteerde Marc Maurer het plan Oersprong Twente. Hij ving aan met een kleine kennismaking van het door hem en zijn vrouw Nicolle geleide bureau. De plannen die hij liet zien betroffen vooral paviljoens en zij vormden daarmee een mooie opmaat van het ontwerp Oersprong Twente. Zijn toelichting eindigde met de resultaten van een tweetal prijsindicaties van bouwbedrijven die gespecialiseerd zijn in het bouwen van dergelijke ontwerpen. Een kunststof uitvoering kost een miljoen euro en een in hout uitgevoerde versie (door het Enschedese bedrijf X-Kwadraat) kost 810.000 euro.

De powerpoint presentatie van Marc Maurer is hier te downloaden.

De goed bezochte avond in de Twentse Welle werd op ludieke wijze afgesloten met een voordracht van de uit Diepenveen afkomstige cabaretier Andre Manuel. Hij was geïnspireerd door de grote bollen van MUA. Maar hij had andere ideeën voor de uitvoering, het aantal en de locaties.

De complete voordracht is hier te downloaden.

Het is nu aan de werkgroep van het Architectuurcentrum Twente om met het definitieve ontwerp van Oersprong Twente en de eerste prijsindicaties voor het realiseren van het plan, de boer op te gaan. Daarvoor is de enthousiaste ontvangst van het plan tijdens deze presentatie op 28 januari een eerste start. Vervolgens zullen bestuurders en het bedrijfsleven in Twente en Overijssel op sleeptouw genomen moeten worden. Hun enthousiasme is absolute voorwaarde om de benodigde pecunia op tafel te krijgen die nodig zijn voor de realisatie van het spraakmakende plan Oersprong Twente.

U hoort meer van ons!