Bijna een uur reizen voor 17 kilometer van dorp naar stad
Datum: woensdag 25 juni 2014
Aanvang: 19.30 uur
Locatie: Pet Paviljoen, Blekerstraat 103, 7513 DT Enschede
Toegang: gratis, aanmelden middels formulier hieronder
Hoe ziet Twente eruit in 2040? Hoe stedelijk of landelijk zal deze regio met zijn 660.000 inwoners over enkele decennia? Wat betekenen de termen ‘stedelijk’ en ‘landelijk’ voor de immigratie en integratie van oud en jong, werkenden en niet-werkenden, plattelandsbewoners en stedelingen, autochtone bewoners en allochtone bewoners? Op verzoek van FORUM, Instituut voor Multiculturele Vraagstukken, en Architectuurcentrum Twente bespiegelden drie studenten over deze vragen. Zij onderzochten de bereikbaarheid en het bereik van het dorp Denekamp. Het leverde frisse ideeën op over geavanceerde vormen van vervoer die landelijk én stedelijk leven in Twente zullen bevorderen.
Het project Nieuwe Generaties, Nieuwe Steden werd uitgevoerd door drie studenten van de afdeling Stedelijk Ontwerpen van Saxion Hogescholen: Bjorn Mensink, Bastiaan Woudenberg en Mark Lebbink. In hun eigen woorden: "Wat zijn de wensen, gedachten, dromen over leven in de stad, in stedelijke gebieden en metropoolregio’s? Wat is de verwachte levensstijl van verschillende bevolkingsgroepen, wat zijn hun woonwensen, vrijetijdswensen, groenwensen, werk- en mobiliteitswensen? Hoe heeft dat invloed op de gebruikelijke scenario’s? Dit is in onze ogen een project over hoe wij in de toekomst verwachten te wonen. De insteek die wij gebruiken in het project, is focussen op het verschil tussen stedelijk en landelijk wonen, met in ons achterhoofd de groei en krimp die op dit moment in Twente speelt. We hebben besloten om onze visie te baseren op een door ons ontworpen utopie, die inspeelt op het leeglopen van het landelijke gebied en de grote verschillen tussen woningvraag en -aanbod. Om ons onderzoek af te bakenen, gebruiken we Enschede om de middelgrote stedelijke gebieden te vertegenwoordigen en Denekamp om de landelijke dorpen in Twente te representeren."
Naast een inleiding van de studenten, zal Paul Abels, publicist, zijn visie over het onderwerp geven. Jan Stegink, architect en de studentenbegeleider, zal als avondmoderator op treden.