Inspirerende diversiteit, hoge kwaliteit en aanstekelijk enthousiasme

Zeven jonge ontwerpers deelden hun passies met honderd bezoekers tijdens de vierde editie van ‘Jonge ontwerpers presenteren zich’. In de hightech omgeving van het Smart XP-lab in het gebouw De Zilverling op de Campus Universiteit Twente mochten de talentvolle creatievelingen hun ontwerpen, hun fascinaties en hun ideeën in tien minuten delen met het publiek.

Een gerenommeerd ontwerper gaf de aftrap. Matthijs Meulenbelt, industrieel ontwerper en directeur van Avions Voisin, gaf achtereenvolgens korte karakteristieken van verschillende type ontwerpers. Hij noemde de eigenstruiners, de eigenzinnige bureaus, de stillere bureaus, de eigenlijke kunstenaars, de grote ‘namen’ en de eenpitters. Van elk type had hij enkele voorbeelden met bijbehorende illustraties van hun producten. Daarna mochten de jongelingen het podium betreden.


Annemiek Raven

Annemiek heeft zich als industrieel ontwerper ontwikkeld en gespecialiseerd als concept designer. Haar belangrijkste werkveld is het ‘design for women’. Indrukwekkend was de gedegenheid waarmee zij de niet-fysieke verschillen tussen mannen en vrouwen heeft onderzocht en op basis van de inzichten die haar dat opleverden producten heeft ontwikkeld. Het varieerde van op vrouwen gerichte aanpassingen van bestaande producten tot compleet nieuwe producten. Zo liet zij een voor vrouwen aantrekkelijke beugel van de beroemde Grolschfles zien maar ook een smartbook waarin traditionele communicatiemethodes zoals het opschrijven, verzamelen en opbergen van informatie zoals vrouwen dat graag doen in combinatie met digitale technieken.


Jeroen Molenaar

Jeroen is een ontwerper die opereert op het snijvlak van beeldende kunst, ontwerp en architectuur. Hij liet verschillende ruimtelijke ontwerpen zien die dat illustreerde. Zo was er de bank langs de Vecht die opgebouwd is uit drie materialen: teak, vormentaal en Bentheimer kalksteen. Een bar annex balie voor plaatsing in een kleine entreeruimte in een galerie, een lampje dat zowel staand als hangend functioneert en een buitenslaapplek voor twee personen. Zijn voorkeur voor draadmodellen kwam optimaal tot uiting in de stoel die een variant leek op de beroemde Z-stoel van Rietveld. Jeroens stoel bestond uit een samenstel van dunne vurenhouten latten en een zitting en rugleuning van woldraad dat het frame gedeeltelijk omwikkelde.


Judith Hofman

Judith studeerde in 2007 aan de Aki af als grafisch ontwerper en werkt nu vooral als illustrator. Dat was in ieder geval het hoofdelement in haar presentatie. Die presentatie concentreerde zich op de door haar ontworpen afbeeldingen in de Amsterdamse metro. De afbeeldingen die zij maakte hadden vooral de betekenis van ‘lekker’. Lekker op verschillende manier geuit. Haar rechttoe rechtaan presentatie had een prettig contrast met de bloemrijke, zoete en vooral vrouwelijke impact van de illustraties.


JW Leugs

JeeWee heeft als ontwerper met een voorkeur voor het fysieke bouwen helemaal zijn plek gevonden bij XKwadraat in Enschede. Nadat hij enkele van zijn ontwerpen had getoond gaf hij een uitgebreidere toelichting bij het spectaculaire paviljoen in New York, een ontwerp van UN Studio van Ben van Berkel. Indrukwekkend was niet alleen de voortvarendheid waarmee destijds de opdracht voor het uitwerken en realiseren van dit ranke paviljoen, maar ook de wijze waarop het ontwerp in uiterst korte tijd gerealiseerd werd. Die korte tijd stond in zeer opmerkelijk contrast met de jaren die verstrijken bij het realiseren van een relatief erg eenvoudig kunstwerk in Enschede. Regelgeving is soms wispelturig.....


Wieteke Nijkrake

Wieteke is architect bij IAA architecten in Enschede. Haar goed opgebouwde en professionele presentatie dwong respect af. Het plezier in architectonisch ontwerpen zit voor haar vooral in de afwisseling. Soms een klein en dan weer een groot project. In de voorbeelden die zij toonde werd die diversiteit zichtbaar. Beginnend met haar afstudeerproject over ‘Radio Kootwijk’ naar de werkelijkheid met een schooltje in Zutphen waar met standaardmaterialen en –producten door kleien afwijkingen en wijzigingen aan te brengen een speciaal schoolontwerp mogelijk werd. Vervolgens twaalf appartementen voor jongeren waarbij de kopkanten werden afgesnoten en het volume zich kon voegen in de omringende bebouwing. Een tweede, grotere school in Doetinchem en ten slotte het grotere werk met het MST in Enschede.


Oliver Davina

Oliver is de jongste deelnemer en is student Industrieel Ontwerp aan UTwente. Opmerkelijk en charmant is zijn tuinverlichting met led en lichtindicatie in kleur die de vochtigheidsgraad van grond aan geeft. Ook zijn Redesign Wake-up light is opvallend vanwege de in-slaap-val-modus die het onthoudt. Maar waar iedereen op wachtte was natuurlijk het ontwerp van de Avions Voisin waaraan Oliver werkt. Dit prototype wordt nu in enkelvoudig gevouwen platen aluminium uitgevoerd op ware grote. Dit spectaculaire en zeer comfortabel ogende automobiel is bedoeld voor het hogere marktsegment. Of en wanneer het voertuig ook op de weg te zien zal zijn in vol gebruik, werd niet duidelijk.


Merijn Oude Vrielink

Merijn was de laatste ontwerper die aan het woord kwam of misschien moet gezegd worden in beeld kwam. Hoewel grafisch ontwerper van huis uit, is Merijn nu VJ die zijn eigen software heeft ontwikkeld waarmee hij geluid en beeld kan manipuleren en presenteren op groot formaat bij dansfeesten. Zijn demonstratie werd zichtbaar gemaakt op twee grote schermen. Een scherm liet het scherm van zijn laptop zien waarop de programmatuur zich liet zien in verschillende subschermen waar de verzamelde en gedigitaliseerde beeldinfo mee bewerkt kon worden. Het andere scherm toonde het resultaat dat Merijn ter plekke componeerde.

De deze avond aanwezige dj Tsepo (Jan van der Lugt) vulde het werk aan – of beter gezegd: Merijn sprong in op de muziek die Tsepo liet horen. Het was de ultieme afsluiting van een avond waarin jong talent, innovaties toonde op allerlei ontwerpgebied. Zoals gezegd: inspirerende diversiteit, hoge kwaliteit en aanstekelijk enthousiasme.

door Tom de Vries