Datum en aanvang
25 september t/m 12 oktober, Museumlaan Enschede. Opening: zaterdag 25 september, 16.30 uur
Architectuurcentrum Twente heeft samen met Grenswerk de opdracht gegeven aan jonge architecten om twee tijdelijke paviljoens te bouwen aan de Museumlaan. Dit heeft geleid tot twee paviljoens waarin architecten en beelden kunstenaars samenwerken.
Night at the Museumlaan. architecten: Rick Bruggink & Marko Matic
'Night at the Museumlaan' is ontstaan uit een samenwerking tussen twee jonge Enschedese architecten uit Enschede en een kunstenaarsduo uit Polen. Volgens de ontwerpers creëren de huidige villa's aan de Museumlaan in Enschede met elkaar al de sfeer van een expo-terrein, waarbij iedere villa een soort paviljoen is. Zij willen daar tijdens GrensWerk een paviljoen/woonhuis aan toevoegen. Dit paviljoen biedt mensen de mogelijkheid ook eens te ervaren hoe het is om aan de Museumlaan te slapen. Tijdens het festival is het daarom mogelijk een kamer te boeken in het paviljoen. In tegenstelling tot de andere huizen langs deze straat is dit huis opengewerkt. Vanaf de straat kijkt men in de kamers, waardoor de bewoners van het huis onderdeel worden van het schouwspel. Bestel kaarten voor een overnachting via www.grenswerk.nl
Lees meer op www.architectenweb.nl
Architectuurpaviljoen: Divine. Theo Reitsema & Studio Roosegaarde
Voor het tweede tijdelijke paviljoen aan de Cultuurmijl nodigde architect Theo Reitsema de kunstenaar Daan Rosegaarde uit. Samen ontwierpen zij Divine, een interactief paviljoen bestaand uit licht en technologie dat een sensuele relatie aangaat met zijn bezoekers. Het ontwerp is geïnspireerd op de architectuur van Gerrit Rietveld en Mies van der Rohe en trekt dit door naar de 22ste eeuw. Divine reageert op haar bezoekers en hun bewegingen. De ruimte komt tot leven en verandert in uiterlijk en gedrag. Hiervoor wordt een speciaal ‘smart material’ gebruikt dat van zwart naar transparant kan veranderen. Als sensueel paviljoen van de 22ste eeuw gebruikt het de zintuigen van de bezoekers om architectuur te verpersoonlijken.
Theo Reitsema en zijn bureau Reitsema & partners proberen voor elk ontwerp de essentie van de opgave te zoeken en deze te vertalen naar krachtige concepten. Reitsema heeft verschillende prijzen gewonnen waaronder de tweede Archiprix 2005. Hij is deeltijd docent aan de Academie voor bouwkunst Arnhem en aan de Dessau Institute of Architecture Bauhaus. Technologie op een zintuiglijke manier gebruiken is het kenmerk van kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn Studio Roosegaarde. Zijn recente kunstwerken zijn reeds tentoongesteld in Tate Modern, National Art Center Tokyo, Oerol Festival en nu dus een première in Enschede.
Bron: www.grenswerk.nl