Met de subtiel geplaatste zonnepanelen aan zijn moderne huis in Rossum won Marcel Olde Loohuis de eerste prijs in de fotowedstrijd van het Architectuurcentrum Twente over nieuwe energie. „Dit voelt toch als erkenning.”
Ruim veertig inzendingen kwamen er binnen in reactie op de oproep die vorig maand verscheen in De Twentsche Courant Tubantia. Behalve voor de woning in Rossum ging de tweede prijs naar melkvee- en varkensbedrijf Kamphuis in Ambt-Delden en de derde prijs naar Hengelose aannemersbedrijf Droste.
De panelen op het huis van Olde Loohuis, leraar tekenen en wiskunde aan het Twents Carmel College in Oldenzaal, werden eind vorig jaar geplaatst. Pas op het laatste moment besloot hij mee te doen aan de prijsvraag. „Je voelt toch een zekere schroom. Het gaat tenslotte om je eigen huis. Moet je daar wel mee te koop lopen? Aan de andere kant is het gewoon een feit dat ik heel erg trots ben op hoe het uiteindelijk allemaal geworden is. Ik erger me enorm aan al die lelijke panelen die je overal ziet. Mijn huis laat hopelijk zien dat het ook anders kan.”
Zijn derde kindje, noemt hij zijn woning vol licht en ruimte aan de rand van het dorp. Volledig door hemzelf ontworpen, als de vervulling van de droom die hij eigenlijk heel zijn leven al had. „Als kind wilde ik architect worden, maar dat is er nooit van gekomen. Ik tekende eindeloos huizen op een onbewoond eiland. Ze werden uiteindelijk steeds kleiner en realistischer. Vijf jaar geleden had ik de mogelijkheid grond te kopen, met dit huis als resultaat.”
Over de plaatsing van zonnepanelen heeft hij lang getwijfeld. „Ik zag absoluut de waarde ervan in, maar had wel een paar harde voorwaarden. De architectuur van het huis staat voor mij bovenaan. Regenpijpen, dakgoten: alles aan de buitenkant is zorgvuldig in de muren en daken weggewerkt. Voor de panelen gold daarom in de eerste plaats dat ze geen afbreuk mochten doen aan het huis. Ze moesten passen binnen het geheel, zo veel mogelijk geïntegreerd in het huis.”
In die opzet is hij geslaagd, oordeelt nu de jury van het Architectuurcentrum Twente. „Het huis in Rossum is een mooi voorbeeld van hoe het ook kan”, aldus woordvoerder Peter van Roosmalen. „De panelen zijn op een heel logische manier opgenomen in de architectuur van de woning. Als je niet beter zou weten, zie je niet eens dat ze er zitten.”
De zonnepanelen van Olde Loohuis liggen op het platte dak van de laagbouw aan de achterkant van zijn woning. Het zijn er zestien, symmetrisch geplaatst als een schuine strook over de volle breedte van het huis. De hellingshoek is gelijk aan die van het zinken dak waarmee het huis is bekroond. „Het lijkt erbij te horen, als een voortzetting van het oorspronkelijke dak. Ze zijn er wel, maar je ziet ze niet. De plaatsing luisterde heel nauw. Er moesten speciale beugels worden gemaakt om dit voor elkaar te krijgen. Bij elkaar leveren ze zo’n 3.500 kilowatt per jaar op. Dit alles mag dan een rechtse hobby zijn, maar uiteindelijk word je er wel heel gelukkig van.”