Visualiseren van niet bestaande ruimten in filmisch materiaal is een overdrachtvorm welke ook in architectuur zijn intrede doet. Deze techniek blijkt een krachtig medium te zijn om overdracht van ideeën omtrent vormgebruik naar toekomstige gebruikers mogelijk te maken. Het draaien van films, waarin de virtuele ruimte centraal staat, was onderdeel van het weekend waarin het evenement werd georganiseerd. Door toevoeging van het tonen van videoclips, het spelen van videogames en opstellen van simulatie apparatuur ontstond er bovendien een interactief programma.
Het festival werd geopend door Maarten van Grinsven die een inleiding gaf over zijn bedrijf Visionair 3D. Zijn installatie Insight 3D was tijdens het festival te zien en te beleven. De installatie is een portabel stereoscopisch projectiesysteem waarmee 3D-afbeeldingen, 3D-video en Virtual Reality mogelijk is. Een toepassing van deze installatie is dat architecten met dit systeem opdrachtgevers in staat kunnen stellen een waarheidsgetrouw beeld te krijgen van het door hun te laten ontwerpen project.
Als voorbeeld waarbij in de architectuur virtuele ruimte in filmisch beeld wordt gepresenteerd, werd de beeldkubus van het architectenbureau MVRDV opgesteld waarin het concept ‘META CITY/META TOWN’ werd getoond. Door de keuze van het filmdoek - de kubus waarop aan meerdere zijden wordt geprojecteerd – resulteert dit in een krachtige presentatie (waarneming waarbij getracht wordt emotie van ‘virtual spaces’ tastbaar te maken). Artificiële ruimte, in dit geval een stad, welke door fysieke betreding van de kubus overduidelijk tot verbeelding gaat spreken. Visuele waarneming van gedachtestroom van de ontwerper is hierdoor te realiseren.
In computerspellen wordt veelal gebruik gemaakt van ontworpen virtuele ruimten om de spelsituatie in te plaatsen. Tijdens het festival werden voorbeelden getoond waarbij de bezoeker interactief kennis kon nemen van de vaak ingenieus, spectaculair en inventief ontworpen decors in de games. Guus Vrauwdeunt, docent Saxion Hogeschool, afdeling Kunst en Techniek gaf een lezing over de virtuele ruimte in onze omgeving en gaf een blik in de toekomst over wat ons op dat gebied nog te wachten staat.
Micha Klein, multimediakunstenaar, gaf een toelichting over de door hem ontworpen en vervaardigde animaties in de speelfilm ‘Around the world in 80 days’. Daarnaast sprak hij over zijn werk als multimediakunstenaar.
Gedurende het hele festival werden doorlopend twee films getoond:
- ‘Thomas est amoureux’ (2000) Fr. Regie: Pierre-Paul Renders. Over een man (Thomas) die zijn leven doorbrengt achter de computer. Zijn leefwereld is geheel virtueel.
- ‘Around the world in 80 days’ (2004) VS. Regie: Frank Coraci. De digitale versie van een klassieker met animaties van Micha Klein.
- Maarten van Grinsven, Visionair 3d, Tilburg
- Micha Klein (multimedia kunstenaar), AMsterdam
- Guus Vrauwdeunt, lector Saxion Hogeschool, Deventer
Locatie: Concordia Cinema, Oude Markt 15 te Enschede
Bezoekers: ca. 350 personen