Traditiegetrouw organiseert het Architectuurcentrum Twente tegen het einde van het jaar de expositie "Geslaagd Ontwerp". Jonge ontwerpers die een ontwerpopleiding hebben gevolgd in oost Nederland, of waarvan de ontwerper of diens ontwerp een relatie heeft met Twente, tonen hun afstudeerwerk. De expositie laat hiermee een overzicht zien van jonge ontwerpers uit de regio. Dit jaar wordt expositie #18 van 5 november t/m 4 december gehouden in de expositiezaal van Concordia aan de Langestraat te Enschede. De opening op zaterdagmiddag 5 november was een gezellige en goed bezochte bijeenkomst. Onder het genot van een hapje en een drankje kregen alle exposerende ontwerpers de gelegenheid hun werk toe te lichten.
Op woensdagavond 16 november, tijdens café-avond #5-2016 was er gelegenheid voor een aantal jonge ontwerpers om niet alleen hun werk, maar ook hun ambitie en motivatie, en hun toekomstverwachtingen, voor het voetlicht te brengen. Zoals altijd was de presentatie in de deskundige handen van Symone de Bruin. Dichteres Regine Hilhorst kondigde, geheel in haar eigen stijl, de jonge ontwerpers aan en de muziek werd vanavond verzorgd door rapper Mark de Greef en DJ Basel, die voor een meer dan passende omlijsting van de boeiende verhalen van de jonge ontwerpers zorgden.
Helaas viel de belangstelling met zo'n 30 bezoekers enigszins tegen. Zoals zo vaak hadden de wegblijvers weer ongelijk.
Als eerste kwam Ashley Hoekerd (Interieurarchitectuur, Artez Zwolle) aan het woord.
Haar ontwerp "living smaller' vindt zijn oorsprong in haar verwondering/verontrusting omtrent de steeds groter wordende woningen en de voortdurende teruggang van het aantal bewoners per woning. Aansluitend aan de aan populariteit winnende "tiny house movement" heeft Ashley een volwaardige woning met een gebruiksoppervlakte van 20 m2 ontworpen. Interessant is de toevoeging van ruimten voor gezamenlijk gebruik door meerdere woningen, bijvoorbeeld voor de opslag van niet dagelijkse gebruiksgoederen of voor het houden van een verjaardagsfeestje o.i.d.
Vervolgens is de bühne voor Aninka Sempel (Interieurarchitectuur, Artez Zwolle) en haar project 'levendige straten’. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de gemiddelde stadsbewoner zich minder gelukkig voelt dan de plattelandsbewoner. De versteende straat (Aninka toont een foto van de Kapelstraat in de wijk Klarendal te Arnhem) draagt niet echt bij aan het menselijk welbevinden. Aninka heeft oplossingen gezocht in de introductie van ruimtelijke objecten in de straat, gekoppeld aan toch al noodzakelijkerwijs aanwezige elementen als een lantaarnpaal. Functioneel heeft zij gewerkt aan een speel/klimobject voor de jeugd, aan de toevoeging van groenelementen en aan de introductie van sta/praattafels. Haar gedachtengang is dat de jeugd zich prettig moet voelen, ook in versteende straten, dat de bewoners gezamenlijk met hun omgeving bezig kunnen zijn en dat sociale cohesie door het stimuleren van onderlinge contacten verbeterd wordt. Het prototype, dat bevestigd kan worden aan een lantaarnpaal, is in de expositie te bewonderen. Aninka heeft goede hoop dat zij daarmee een goede start kan maken als zelfstandig gevestigd interieurarchitecte.
Na introductie door Regine Hilhorst komt Jarle Veldman (Productdesign, Artez Arnhem) aan het woord. Jarle heeft inspiratie opgedaan toen hij zag hoe een leeg conservenblikje met omgevouwen deksel, jarenlang prima dienst kan doen als asbak en hoe een oude telefoon op een relatief eenvoudige wijze nog een nieuw leven kreeg als ventilator. Kortom, niets is wat het (oorspronkelijk) lijkt. Zijn project heet "premium bananas" en laat een pallet voorzien van een chesterfieldkussen als prima zitbank zien, en een(omgekeerde) kartonnen doos, bekleedt met houtfineer, als bijzettafel en lege, grote, verfblikken, voorzien van een kussentje, als zitkruk, en opgepimpte vuilniszakken als zitzakken. Jarle wordt geprezen om zijn voorbeelden voor circulaire economie en om de humor, de knipoog, die van zijn werk afstraalt.
Na de pauze is het de beurt aan Nynke Rixt-de Jong (Docentenopleiding Graphic Design, Zwolle). Haar project heet "rear-window" en is collagekunst, geïnspireerd op de sfeer van de DDR in de jaren zestig en de restanten daarvan in de huidige tijd.
Door knippen en plakken van foto's en afbeeldingen uit die DDR-tijd (o.a. de "Plattenbau" en het vreselijke in-en exterieur van een gevangenis) heeft zij een treffende inkijk in een wereld die nog maar kort achter ons ligt, en toch al weer zo ver verwijderd lijkt.
Als laatste is het podium voor Femke de Vente (Interieurarchitectuur, Artez Zwolle). Haar project heet "woonmodule" en wil een tegenwicht zijn voor ruimteverslindende en technologie gedreven hedendaagse interieurelementen (bijv. keukeninrichtingen)
Femke gaat uit van het allernoodzakelijkste ("wat heb je nu eigenlijk echt nodig?") en vanuit dit minimale eisenpakket heeft zij o.a. een badkamer en een keuken 2.0 (of misschien wel 3.0) ontworpen. De wijze waarop aandacht is besteed aan vormgeving en verschijningsvorm oogst allom lof.
Met een muzikaal optreden en een dankwoord van Peter van Roosmalen, coördinator van het Architectuurcentrum Twente, waarbij Peter wijst op het komende programma en de subsidiënten en deelnemers van het architectuurcentrum onder de aandacht van de aanwezigen brengt, komt deze inhoudelijk geslaagde avond tot een eind.