Meer dan 55 bezoekers zijn in de exporuimte van Concordia aanwezig als moderator Symone de Bruin iedereen om iets na half acht welkom heet.
Alweer het derde ACTcafé van dit jaar, dit keer georganiseerd in samenwerking met de kring Twente van BNA. Drie Twentse architecten met verschillende achtergronden, vanuit verschillende disciplines en vanuit verschillende bureaus nemen ons vanavond mee in hun inspiraties en ambities en in voorbeelden van eigen werk .
Regine Hilhorst zorgt voor de poëtische inbreng. Regine heeft n.a.v. de websites van de architecten gedichten ter introductie gemaakt voor ieder van hen.
De muzikale inbreng vanavond wordt verzorgd door twee jonge musici nl. Maks ten Tusscher, zangeres, en Jeske Oude Avenhuis, die voor de begeleiding op gitaar zorgt.
Symone haalt architect André Jekel voor het voetlicht. André, o.a. ook zakelijk leider van het Valerius Ensemble, verzorgt de muziekkeuze voor de ACT-Café avonden, hetgeen, gezien het grote applaus, door de aanwezigen zeer gewaardeerd wordt.
Regine Hilhorst trapt af met het gedicht "scheppen", waarna de vloer vrij is voor het eerste optreden van Maks en Jeske. Vervolgens kondigt Regine op poëtische wijze architect André Beumers aan.
André stelt zichzelf voor. Hij heeft zijn basisopleiding genoten als interieur- en meubelontwerper. Daarna heeft hij de Academie voor de Bouwkunst gedaan en vervolgens heeft hij bij een tweetal architectenbureaus gewerkt. In 2010 is André als "één-pitter" zijn eigen bureau begonnen, hetgeen hem tot dusver erg goed bevalt.
André Beumers is Enschedeër in hart en nieren en is trots op zijn stad. Samen met de gemeente en ondernemers heeft André een tweetal inspiratieboekjes gemaakt voor de binnenstadstraatjes Noorderhagen en Stadsgravenstraat. Bij de samenstelling is veel onderzoek gedaan aan de hand van oude foto's en tekeningen.
André heeft ook "hoger" gekeken dan alleen naar de begane grond. N.a.v. de inspiratieboekjes heeft André in de binnenstad een aantal opdrachten gekregen voor verbouw van panden.
Aan de orde komen: de verbouw van de Menistenkerk, waar tijdens de sloop prachtige gietijzeren ramen tevoorschijn kwamen die mooi hersteld zijn. Het gerenoveerde kerkgebouw is thans te huur. De voormalige woning van de gezusters Van Heek, later vestigingsplaats van de stadsredactie van dagblad Tubantia, is op basis van oude foto's hersteld, echter wel met een winkelbestemming. De restauratie is niet persé een volledig herstel van de oude toestand. Er is met respect gekeken naar oude details en vormen uit het verleden. De terugkeer van een balkon op de verdieping bleek echter niet haalbaar.
In plaats daarvan heeft André Indonesisch houtsnijwerk opgenomen in het ornament boven de toegangsdeur.
André Beumers is binnenstadbewoner, hij woont tegenover het voormalige C&A pand, (in 1938 ontworpen als tegenhanger voor het (toen) nieuwe stadhuis. Echter pas in 1948 gebouwd). Vanuit zijn werkkamer zag André hoe onlangs een koperen dakkapelletje werd verwijderd. Snel ingrijpen van André heeft ervoor gezorgd dat het kappelletje inmiddels weer in ere is hersteld.
Naast binnenstedelijke restauraties en renovaties laat André ook een paar nieuwbouwprojecten van zijn hand zien, zoals een modern woonhuis in Zuid en woonhuizen aan de Boddenkamplaan.
Samen met twee andere bureaus is André bezig met de renovatie van het project Op de Wal, aan de Walstraat voor de woningstichting Domijn.
Het schetsontwerp voor het nieuwe landgoed "het Nieuwland" in Enschede oost is bijzonder. De grote breedtemaat (39 m) is ontstaan vanwege het schitterende uitzicht.
Nog wat "weetjes".
Zonder concrete opdracht heeft André Beumers een schetsontwerp (maquette) gemaakt voor een transparant, maar wel afsluitbaar podium op het Willem Wilminkplein. Wie helpt?
André is in het bezit van de krant van 28 mei 1862, waarin de grote Enschedese stadsbrand is beschreven. Iets om op te nemen in/achter één van de ramen van het schip van de Grote Kerk?
De foyer van het Vestzaktheater is onlangs uitgebreid door André. Samen met de opdrachtgever heeft André eigenhandig de gevel in de gewenste rode kleur geschilderd.
Download hier de presentatie van André
Met het gedicht "wat is essentie?" kondigt Regine Hilhorst de tweede architect van vanavond, Stephanie Reitsema-Weitering, aan.
Stephanie is interieurarchitecte. Het bureau Reitsema, waar ze werkt, bestaat 12 jaar, zelf is ze er 7 jaar werkzaam. Bij het bureau werken 8 medewerkers. Kern van het bureau is de zoektocht naar de essentie, naar de vraag achter de vraag. In de visie van Stephanie is het interieur dienend aan de architectuur en aan de gebruiker.
Stephanie laat een villa op de Holterberg en villa SR zien. De huizen zijn een totaalontwerp, exterieur, interieur, tuin en landschap. Inspiratie is opgedaan bij het Kröller-Müllermuseumgebouw op de Hoge Veluwe en bij de werken van Mies von der Rohe.
Van geheel andere orde is het interieur in de nieuwe vestiging van adviesbureau Aveco-De Bondt (ca. 120 medewerkers). Het bureau is van een huisvesting met 4 verdieping met een uitgesproken "hokjes" indeling naar een open nieuwe huisvesting van 2 verdiepingen gegaan. Elkaar tegenkomen en opzoeken met een centrale ontmoetingsruimte en informele overlegunits was de opdracht. Het bureau is "paperless" met een "cleandesk office". Inmiddels is bewezen dat het elkaar veelvuldig tegenkomen tot grote efficiencyvoordelen leidt.
Een favoriet van Stephanie is de verbouwing van Villa "de Borkeld". Een donkere, "zware" boerderij werd schitterend verbouwt tot een groot, licht woonhuis. De dragende structuur van gebinten en spanten is intact gebleven en geïntegreerd in de architectuur. Ook deze verbouwing was een totaalopdracht met zowel interieur als exterieur, tuin en landschap.
Download hier de presentatie van Stephanie
Na Stephanie is het weer de beurt aan Maks en Jeske voor een muzikaal intermezzo.
Na de pauze zetten beide muzikanten hun optreden voort en kondigt Regine Hilhorst middels een gedicht de derde architect aan.
Walter Kemperman is architect en partner van het bureau bct-architecten te Enschede.
In de filosofie van het bureau moet architectuur ten dienste staan van het welbevinden van mensen. Bct architecten bestaat 20 jaar, Walter is partner sinds 2010. Het bureau kent een hecht team van 20 medewerkers, van, naar eigen zeggen, nuchtere professionals. Naast het traditionele architectenvak is het bureau sterk in huisvestingsmanagement, onderhoud en veiligheid (waaronder brandwerendheid).
Voorbeelden van recente projecten:
-interieur van het gemeentehuis Oost Gelre (Lichtenvoorde)
-nieuwbouw van de foodhal (6500 m2) voor Jumbo in Tilburg
-diverse nieuwbouw en verbouw van scholen in het gehele land
-diverse woonprojecten
-bedrijfsgebouwen, o.a. nieuwbouw HP-valves in Hengelo (11.000 m2, in opleveringsfase)
-oefengebouwen voor de veiligheidsregio op vliegveld Twente
-renovatie sportcentrum Universiteit Twente
-Wilderinkshuis Hengelo (van school naar zorg), genomineerd voor de Archie 2016 prijs van het AcT.
Walter zoomt in op de renovatie van het hoofdbureau van politie in Enschede. Een langjarige klus met veel fases. Het interieur is geheel gestript. Uiteindelijk is een kleiner gebouw ontstaan met een volledig nieuwe indeling en nieuwe manier van werken, en met een energielabel A. Ook de buitenzijde werd grondig aangepakt met o.a. nieuwe kozijnen en een nieuwe gevelbekleding van blauw glas.
Een ander smaakmakend project waar Walter Kemperman met zijn bureau bct-architecten bij betrokken is, is de renovatie en herontwikkeling van de Performance Factory, het voormalige Polaroidcomplex, thans eigendom van woningstichting Domijn.
Gebouw Zuid, ca. 11.000 m2 wordt thans volledig herontwikkeld. In het gebouw komt op de begane grond en 1e verdieping het kantoor van Domijn (ca. 2.500 m2). Er komen meer functies in gebouw Zuid, o.a. een Foodhal, een danszaal, en een stadswerkplaats. Er komt één hoofdentree met één centrale hal. De bestaande toestand van het gebouw is slecht. Het vernieuwen van de gevels is een uitdaging. De bestaande vloeren zijn slechts 12 cm dik, en van de sheddaken ontbreken stukken. Na herontwikkeling blijft het een industrieel gebouw met alle constructieve en installatietechnische elementen in het zicht. De gevels worden aan de binnenzijde geïsoleerd, de vloeren worden constructief verdikt. Walter Kemperman sluit af met zijn motto: "architectuur = geluk".
Download hier de presentatie van Walter
Na nogmaals muziek van zangeres Maks te Tusscher met begeleiding van gitarist Jeske Oude Avenhuis en een gedicht van Regine Hilhorst , sluit coördinator Peter van Roosmalen de avond af met een woord van grote dank aan allen die deze avond tot een succes hebben gemaakt.
Peter staat nog even stil bij het aankomende programma van het Architectuurcentrum Twente en bij de mogelijkheden van financiële ondersteuning (wordt donateur!).